Foksiyonel Çene Ortopedisi Nedir?

Fonksiyonel Çene Ortopedisi (FÇO) basitçe, yüz ve çene kemiklerinin boyut, şekil ve ilişkilerinin değiştirilmesi ve bunun sonucunda çenelerde yer kazanmak için yapılan diş çekimi ihtiyacının azaltılması anlamına gelir. FÇO yüzün büyüme ve gelişiminin yoğun olduğu erken süt dişlenme döneminde uygulanarak, yanlış çene kapanışlarının kolaylıkla düzelmesi ve estetik ve fonksiyonel gelişme sağlanırken özellikle çiğneme, yutkunma ve nefes almanın iyileştirilmesinde rol alır.

FÇO’nun Geleneksel Ortodontiden Farkı Nedir?

Fonksiyonel Çene Ortopedisi’nde problemler erken yaşta tespit edilir ve çoğunlukla da tüm dişlere yer sağlamayı amaçlar ve sonuçta geniş bir gülüş sağlar. Geleneksel ortodonti daha geç yaşlarda devreye girer. Çoğunlukla yer sağlamak için diş çekilir ve bunun sonucu olarak gülüş daralır. Hekiminiz FÇO tedavisini çoğunlukla 2 fazlı olarak uygular:

1.Faz Tedavi

Çocuklar genellikle, çenelerin büyüme gelişiminde problemlerinin belirtilerini çok erken dönemde gösterirler. 6 yaşın üzerinde ve çene gelişim uyumsuzluğu görülen çocuklar Fonksiyonel Çene Ortopedisi tedavisine adaydır. Ayrıca, 8 yaş civarındaki çocuklarda ön dişlerde çapraşıklık var ise, erken dönemde yapılacak tedaviler ile daha sonra dişlerin dar çenelere sığdırılabilmesi için yapılan kalıcı dişlerinin çekimleri engellenebilir. Hatta çenelerin birbiri ile uyumsuzluğunu çözmek için yapılan ortognatik cerrahi operasyonlara gerek kalmadan çene uyumsuzlukları giderilebilir. 1.Faz tedavinin sonunda, çene uyumsuzlukları ve darlıkları giderilmiş olur. Buna rağmen yeni gelen kalıcı dişlerde bozukluklar gözleniyorsa, 2. Faz tedaviye geçilebilir. 2. Faz tedaviye gerek olup olmayacağı vakaya göre değişir.

2. Faz Tedavi

2. Faz tedavi tüm kalıcı dişlerin sürmesi tamamlandıktan sonra başlar. Genellikle tüm dişlere braket yapıştırılarak gerçekleştirilir. Tüm çene uyumsuzlukları bir önceki tedavi sürecinde çözüldüğü için, 2. Faz tedavi geleneksel sadece braket ile yapılan ortodontik tedavilerden çok daha kısa sürer. Tedavi sonunda düzeltilmiş olan dişlerin bu pozisyonlarını ömür boyu korumaları için hekiminizin gerekli gördüğü retainer çeşidi muhakkak gerektiği kadar süre kullanılır.

Sanat Köşemiz

  • d
    d
    d

Bizim için ne dediler?

  • harika.nihayet..insan diş tedavisine gitmeye can atar mı? valla ben böyle güzel insanların olduğu yere gitmek için,atıyorum hayırlı ve de uğurlu olsun.

    Sema Yılmaz
  • Hastalarını eğlendirerek harikalar yaratan; pozitif enerji dolu sevgili diş hekimlerim; sayenizde artık hem gözlerimle hem de dişlerimle gülüyorum.

    Meltem Kaya Kılıç

Neredeyiz